Nieuw project: salontafel van Amerikaanse esdoorn

Al een aantal maanden geleden ben ik gestart met de voorbereidingen voor een salontafel. Hiervoor gebruik ik 'hard maple' of Amerikaanse esdoorn. Dit is vrij hard en licht gekleurd hout uit Amerikaanse bossen. Het wordt ook wel suikeresdoorn genoemd, omdat er uit deze bomen maple sirop, of ahorn siroop wordt gewonnen.

Lees meer »

Kleine houtschaaf (101 en 100)

Het leuke van houtbewerking vind ik de manieren die er vroeger zijn bedacht om hout te bewerken. In deze tijd van machines die steeds meer kunnen is het juist leuk om de handgereedschappen van vroeger te zoeken.

Lees meer »

Dubbele pen gat verbinding

Afgelopen les heb ik een dubbele pen gat verbinding gemaakt. Een wat complexere verbinding die ook nog verzonken was, zodat de rand mooier wegvalt. Om het af te maken voegden we nog een wig toe: die druk de verbinding nog mooier op zijn plaats.

Lees meer »

Houtverbindingen leren maken

Als je start met houtbewerken dan maak je hout aan elkaar vast met schroeven of misschien zelfs spijkers. Op een gegeven moment leer je dat je ook lijm kunt gebruiken om een verbinding stevig te maken. Een goede lijmverbinding is zelfs sterker dan hout. Maar een echte houtbewerker maakt houtverbindingen van hout. Ook dan zijn er meerdere opties:

Lees meer »

Cursus houtbewerking

Ik heb eindelijk besloten om een cursus houtbewerking te gaan volgen! Al langere tijd speel ik met dit idee, omdat ik alles wat ik kan heb geleerd via internet en door zelf te oefenen. Bij mij in de buurt was niet echt iets te vinden, dus ik moest op zoek naar een basiscursus. Ik heb volgens mij een goede plek gevonden in Renkum (tussen Arnhem en Wageningen), bij hout onder handen. Een basiscursus met handgereedschappen, dus zonder machines. Ik denk dat ik nog veel kan leren in de 12 lessen die op de planning staan. Ik heb er veel zin in!

Lees meer »