De laatste loodjes van mijn tuinbank

Gepubliceerd op 24 augustus 2022 om 18:50

Ik werk al een aantal maanden aan mijn tuinbank van hardhout. En de laatste loodjes wegen in dit geval het zwaarst. In het projecten overzicht kun je zien hoe ver ik ben.

Het frame bestaat uit twee soorten hardhout, namelijk Azobé (donker paars) en Billinga (donker geel). Ik heb het frame in elkaar gezet met zogenaamde 'floating tenons' een techniek die lijkt op domino's. Het in elkaar lijmen ging vrij goed en ik verwachtte alleen nog tijd nodig te hebben voor de rugleuning en de zitting. Ik liep echter tegen een aantal problemen aan:

  1. Om de prijs laag te houden wilde ik zo min mogelijk geld uitgeven aan de 18 latten die nodig zijn om de zitting en rugleuning van te maken. Het hout van het frame heeft me in totaal niet meer dan 60 euro gekost. Echter, latten van deze omvang en van hardhout zijn niet makkelijk te vinden. Uiteindelijk heb ik besloten om ze bij een houthandel nieuw te kopen. Voor 18 stuks was ik zo'n 160 euro kwijt. Het is echter prachtig hout, ik denk Bankirai.
  2. De bank was niet helemaal in balans. Ik moest extra steunpootjes toevoegen om te zorgen dat de bank niet naar achter kan kiepen. Dat betekende dus extra frezen, meten en lijmen. Extra lastig is dat de tegels onder de bank niet recht liggen.
  3. Een aantal van de houtverbindingen bleken niet goed vast te zitten, hierdoor moest ik twee steunbalken van de rugleuning loshalen en opnieuw lijmen. Ook een van de frames bleek niet goed vast te zitten, waarschijnlijk door spanning in het hout. Ook die moest opnieuw worden gelijmd. Ik hoop dat deze verbinding blijft zitten anders zal ik wellicht toch een extra schroef moeten indraaien.

Nu op naar de eindstreep: eerst het frame opnieuw monteren en daarna de latten vastmaken met schroeven. De latten die je ziet worden trouwens ook gebruikt voor de zogenaamde klassieke Engelse tuinbank van gietijzer en hout.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.