Houtverbindingen leren maken

Gepubliceerd op 6 oktober 2022 om 16:08

Als je start met houtbewerken dan maak je hout aan elkaar vast met schroeven of misschien zelfs spijkers. Op een gegeven moment leer je dat je ook lijm kunt gebruiken om een verbinding stevig te maken. Een goede lijmverbinding is zelfs sterker dan hout. Maar een echte houtbewerker maakt houtverbindingen van hout. Ook dan zijn er meerdere opties:

 

  1.  Deuvels: met deze 'stokjes' zorg je ervoor dat hout netjes een elkaar verbonden wordt door in beide delen een rond gat te maken. Dit moet precies gebeuren en worden aangevuld met lijm. Er zijn speciale deuvel sets verkrijgbaar. Voordeel is dat de verbinding onzichtbaar is, maar het is eigenlijk niet veel sterker dan gewoon lijmen.
  2.  De duurdere optie is een lamel of domino. Dit zijn een soort van platte deuvels. De gaten hiervoor worden gemaakt met een machine: een lamellen- of Domino frees. Deze dure apparaten worden door beginnende houtbewerkers weinig gebruikt. Je kunt de gaten ook maken met een gewone bovenfrees, maar dat kost wat meer moeite. Ook deze optie gebruikt lijm voor de verbinding en de lamellen of domino's zorgen maar beperkt voor extra sterkte.
  3. De mooiste en sterkste optie om hout te verbinden is een gezaagde houtverbinding. Hierbij is de verbinding zelf vaak al sterk genoeg om het hout bij elkaar te houden en zal lijm nog wat extra sterkte toevoegen.

 

Bij mijn cursus houtbewerking leer ik op dit moment om houtverbindingen te maken met een zaag en beitel. Je kunt dan denken aan een pen en gat verbinding of een halfhout verbinding. Hieronder zie je de pen gat verbinding.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.