Youtube voor houtbewerkers

Als mensen mij vragen hoe ik heb geleerd om hout te bewerken dan is het antwoord altijd Youtube. Vroeger moest je een eind rijden en in een stoffig lokaal gaan zitten in de hoop dat je een leuke docent gevonden had die precies datgene uitlegt wat je wilt weten. Tegenwoordig werkt dat heel anders. Er is een keur aan 'docenten' te vinden op Youtube. Je kunt er vinden welk gereedschap je nodig hebt als je begint met houtbewerken, welke soorten hout er zijn en vooral hoe je een bepaald werkstuk of project maakt. Omdat er zoveel is te vinden is het soms lastig om het kaf van het koren te scheiden. Veel kanalen zijn Amerikaans of Canadees en dat levert soms wat spraakverwarring op qua maatvoering (leve het metrische stelsel), maar ook veel apparatuur is in Amerika veel beter te krijgen dan hier in Europa. Dat neemt niet weg dat heel veel andere tips gewoon toepasbaar zijn. Hier onder staan een aantal van mijn favoriete makers op Youtube.  Het is ook grappig om te zien dat een aantal makers is gestopt met houtbewerking voor klanten, maar vrijwel alleen nog content maakt voor Youtube.

 

Japanse houtbewerking is van een ander niveau. Ik kwam laatst dit kanaal tegen van een Japanse timmerman die huizen maakt van hout, maar ook de vloeren, plafonds en inbouwkasten. Er komen verrassend veel handgereedschappen bij kijken en het ambacht en traditie straalt er vanaf. Kijk en geniet.

The Wood Whisperer is een leuk Amerikaans kanaal met zeer veel content voor houtbewerkers. Zo ook deze mooie tafel.

Bourbon Moth is een ander vermakelijk Amerikaans kanaal, al moet zijn humor je wel liggen. Mooie projecten en veel tips.

Matt Astlea is een van de beste Engelse houtbewerkers op Youtube. Veel technische tips over beitels en slijpen van je gereedschap en altijd met humor.

Als iemand durft te beweren dat vrouwen niet handig zijn, bekijk dan het super populaire kanaal van April Wilkerson. Ik volg haar al een paar jaar en ze is niet meer alleen een klusser, maar heeft haar eigen bedrijf opgezet en komt op de Amerikaanse TV.

Ooit van plan om zelf een huis te bouwen in de woestijn van Phoenix in Arizona? Of houd je gewoon van houtprojecten in huis? Kijk dan naar dit kanaal van Pneumatic Addict. Wederom een dame met vaardigheden en een dosis lef.

Deze handige dame komt uit Canada en maakt van alles van hout. DIY Montreal maakt zowel project voor in je werkplaats als voor in huis.