Gereedschap

Gereedschap is niet het meeste belangrijke onderdeel van houtbewerking, ook al zeggen veel reclame makers en influencers vaak wat anders. Je zult echter wel gereedschap moeten hebben om bepaalde klussen te klaren. Ik werk zelf zowel met handgereedschappen als elektrische gereedschappen. Dit zijn mijn meest gebruikte gereedschappen en bijbehorende apparaten.

De Hammer K3 Winner, het werkpaard van de werkplaats. Een flinke investering voor een hobby houtbewerker, maar dit apparaat maakt zagen een stuk eenvoudiger en veiliger.

Bovenfrees van Dewalt, met een zelfgemaakte mal. Hiermee kan ik houtverbindingen frezen.

Houtbeitels van het Tjechische merk Narex. Zeer scherp en geschikt voor het uithakken van hout voor houtverbindingen.

Een omgebouwde afzuiger van Jet (Amerikaans merk). Gekocht bij een boer in de buurt. Er zit een cycloon van Oneida onder, ook een Amerikaans merk. Hierdoor blijft de filter mooi schoon en heb je maximale zuigkracht. De zak onder de filter zit er eigenlijk voor de sier. Al het zaagsel gaat naar de ton onder de cycloon.

Af en toe gebruik ik ook handschaven, deze schaaf is tussen de 50 en de 70 jaar oud, maar beter dan de hedendaagse schaven.

Dit is de Makita LS1019 afkortzaag, zeer geschikt voor het afkorten van lang hout en het zagen van verstek (hoeken) in planken.